Някога замисляли ли сте се как точно се рециклират автомобилите, точно през колко етапа преминават, какво ще се получава с тях.


1-во малко след като прецените, кой точно да вземе вашата лека кола за скрап е той да ви плати пазарената сума пари, уредите документите за собственост и пренасят колата, след което се поставя на мястото където ще стартира подготовката и.

Стартира се с главният компонент от точка на безопасност – резервоара.

Бензина се източва от него а след това самия контейнер се премахва. Проблема е, че точно там стоят бензинови пари и при евентуална искрица може да избухне.


Точно след този етап се минава на другата стъпка. Махане на други течности от леката кола. Маха се моторното масло от автомобилния двигател, при положение, че то се налива в специални контейнери и се заделя за отделно преработване.

Същият метод се използва за антифриза, водата за чистачките и разнообразни течности в случай, че има. Фреона от климатика също е нужно да се събере с нужната техника и да не се допуска във въздуха.


Алумулаторната батерия се откача и се пуска за различно преработване, има в себе си олово и някои други химикали като пример електролити. Акумулаторните батерии си имат друга процедура за рециклиране.

В следващата стъпка леката кола се готви за елиминирането на неметалните елементи, където могат безпроблемно да бъдат откачени и отделени от леката кола.

Тук влизат гуми, стъкла, пластмасови борни, огледала и други подобни компоненти.
След всичко това леката кола би могла да бъде пресована.

Така се достига по сбит вид за превоз или съхраняване. Значително често не се пресоват, а директно се слагат на поточна линия която ги отвежда в голяма машина, като започва да ги смила на миниатюрни частички.

Тя се нарича мелачка, нещо подобно на шредера на работа, нарязващ хартията на по-малки парченца.

Разкъсаната срап, която е получена е комфортна да бъде разчистена от неметалните елементи, всичко това става най-лесно с по-голям магнит, който изтегля металните части. Във воден резервоар възможно е да се отдели платовете и пластмасата от алуминия, които са останали.


Така в края на краищата вашия собствен лек автомобил се раздробява и сортира. Получената скрап е удобна за пренасяне и би могла да се транспортира до разнообразни дестинации по целия свят или дори до някой завод, там където биха я купили.

Именно там тя е претопявана и отливана в други фигури, заготовки и ламарини за производство на други изделия от метал.

Категории: Без категория